poniedziałek, 24 sierpnia 2009

Placek jagodowy z kruszonką


Co prawda sezon jagodowy już się zakończył , ale myślę , że śmiało można wykorzystać tu inne owoce albo użyć mrożonych jagód. Ja osobiście dałam borówki amerykańskie - nie ma na nie specjalnego sezonu , a prawdziwe jagody są dla mnie nieosiągalne.
Jeśli chodzi o samo ciasto , to byłaby to zwyczajna drożdżówka z owocami , gdyby nie ta polewa. Dzięki niej ciasto lepiej smakuje i nie traci świeżości tak szybko , jak inne drożdżówki. Spodziewałam się , że będziemy jeść taką dużą porcję przez cały tydzień , więc część od razu zamroziłam , ale placek był tak dobry , że długo w zamrażalniku nie poleżał ;-)
Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta domowe".


Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży (dałam 3 łyżeczki suszonych)
- 1 szkl. letniego mleka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Do obłożenia:
- 1 kg jagód (dałam ok. 60 dag borówek amerykańskich)
- 1/2 szkl. mleka
- 1/ 2 szkl. słodkiej śmietanki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- skórka starta z 1 cytryny ( pominęłam)

Kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu (zastąpiłam olejkiem śmietankowym)

Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do miski z przesianą mąką (wcześniej zrobić po środku wgłębienie). Posypać cukrem i zostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko , sól i dobrze wyrobić. Na koniec wlać rozpuszczone , ostudzone masło i ponownie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Głęboką , dużą blachę (u mnie była trochę za mała - 23 x 33 cm) posmarować tłuszczem , wyłożyć ciastem , brzegi wyciągając w górę. Obłożyć jagodami , przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Mleko na polewę ubić ze śmietanką , jajkami , cukrem i ew. skórką z cytryny.
Składniki kruszonki wymieszać i zagnieść tak , aby powstały grudki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ostrożnie polać polewą i posypać kruszonką. Piec 35-45 minut w temp. 200 st.C.

17 komentarzy:

  1. ale cudnie wygląda, już dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto. Owoce super pasują do ciast drożdżowych z kruszonką. Wygląda bardzo letnio :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowitości- takie piękne te jagódki!

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda, zapisuje:) za rok koniecznie do wyprobowania... chyba ze wczesniej zrobie z zamrozonymi... hm...

    OdpowiedzUsuń
  5. ale przepieknie wyglada,taki gleboki fiolet jagod........ :):):)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dobrze, że mam w zamrażalniku 2 woreczki jagód.. a w sklepach sa jeszcze borówki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten kolor jaki bije od jagód jest obłedny.
    U mnie jagody jeszcze mozna dostać ;) jednak ja juz mam troszke zamrozone na zime

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kruszonce nigdy się nie oprę. A dodatkowo jagody i polewa, ciekawa jestem jak smakuje, czy to taki gęsty i klejący lukier, czy całkiem coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie !
    Nie piekłam jeszcze ciasta z jagodami - używałam ich tylko jako dodatku do kremu w torcie. Muszę wypróbować wersję pieczoną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za komentarze :-)

    Karolino , ta polewa właściwie wsiąka w ciasto i w kruszonkę , nie tworzy oddzielnej warstewki , więc trudno określić jak smakuje osobno , ale wszystko razem - pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Eweko,ale kusisz tymi jagodami i puszystością placka!:D

    OdpowiedzUsuń
  12. kuszenie ,kuszenie ,taka nazwa pasuje do tego ciasta :DDD
    a sezon na jagody jak najbardziej jeszcze jest ,ja mam z 3 litry w lodówce

    OdpowiedzUsuń
  13. :-))
    Margot , to ja niedoinformowana jestem , myślałam , że już po... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jagody, smietanka, kruszonka... Mmmm, poezja!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny jagodowy placek i to w dodatku z kruszoneczką! Mniam:)))

    Uwielbiam takie ciasta, kojarzą mi się zawsze tak domowo i tak wakacyjnie:)
    Buźka na dobry dzien :**

    OdpowiedzUsuń