piątek, 9 kwietnia 2010

Bułeczki mleczne


Przepis na te pyszne i dosyć szybkie do wykonania bułeczki znalazłam na tym blogu. A , że oryginał był w wersji hiszpańskiej , musiałam skorzystać z tłumacza Google'a. Uśmiałam się przy tym , bo na końcu przepisu pojawiło się przetłumaczone zdanie: "dzięki nam zimno w szafie" :-)) Jednak całą resztę udało mi się odszyfrować , tym bardziej , że był do tego filmik pomocniczy.

Składniki na ok. 8 bułeczek:
- 500 g mąki chlebowej
- 10 g soli (1 czubata łyżeczka)
- 40 g cukru (dałam 1 płaską łyżeczkę)
- 20 g mleka w proszku (2 łyżki)
- 280 g mleka płynnego
- 25 g masła (ok. 1 i 1/2 łyżki) o temp. pokojowej
- 15 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suszonych



Mąkę wsypać do miski , w środku zrobić wgłębienie , wlać mleko , wsypać suszone drożdże (lub świeże drobno pokruszone) i cukier. Poczekać kilka minut , aż drożdże zaczną bąbelkować. Następnie dodać resztę składników , wymieszać i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyłożyć na blat posypany mąką , podzielić na kawałki o wadze ok. 100 g każdy , uformować z nich kulki , przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut. Po tym czasie każdy kawałek rozpłaszczyć i uformować bułeczki - podłużne należy zwijać jak roladę dosyć mocno przyciskając podczas rolowania , a przy formowaniu okrągłych , należy zawinąć wszystkie brzegi do środka (tak , jak to pokazuje pan na filmie). Gotowe bułeczki można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie smarowałam) i ponacinać (tylko te podłużne), a następnie odstawić do wyrośnięcia na 45 minut (w razie potrzeby dłużej). Piec w temp. 190 st.C około 20 minut.

27 komentarzy:

  1. cudne te Twoje bułeczki

    a zimno w szafie..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zimno w szafie? ja też kocham tłumacza google'a . :D
    bułeczki śliczne! a mam pytanie: są takie bardziej leciutkie, cz ybardziej wilgotne? I jaka skórka?

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie pięknie wyglądają, takie jasne i czyste. Lepiej niż w oryginale;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie ładne i taki mają mieciutki miaższ, juz sobie zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastycznie wyglądają! takie jasne i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne bułeczki :) koniecznie muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Całkiem przypadkowo zrobiłam zdjęcie tych bułeczek z czarnym tłem...
    Na wstawienie na drugim blogu czekają jeszcze 3 przepisy... wszystkie z czarnym tłem... tak się złożyło...



    Wróżko , bułeczki tuż po upieczeniu mają cienką , delikatnie przypieczoną , ale raczej nie chrupiącą skórkę , a w środku... to takie połączenie kajzerki z chałką.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno na długo je zapamiętam...trudno nie zapamiętać swoich pierwszych w życiu bułek ;)
    Wyszły idealne, aż się dziwię, że udalo mi się jakimś cudem od nich odkleić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. 280g mleka płynnego - ile to mniej-więcej mililitrów?
    Igi

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam dziś z rana - wspaniałe! Lekkie, mięciutkie, są pyszne. Świetnie smakują posmarowane miodem. Dziękuję za przepis :)
    Igi

    OdpowiedzUsuń
  11. Temperatura pieczenia 230 -240 st C

    OdpowiedzUsuń
  12. Według oryginału temp. pieczenia 190 stopni i u mnie to się sprawdziło.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wielki! Zrobiłam je na obiad, a teraz ich na kolację :)
    Dziękuję za przepis!

    Z poważaniem,
    Tony

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne bułeczki !
    Zapisuję przepis - mam nadzieję , że niedługo uda mi się je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  15. czy bułeczki mogą leżakować do śniadanka w lodówce??albo inaczej: ktore bułeczki NIE MOGĄ leżakować w lodówce??

    OdpowiedzUsuń
  16. Dobre pytanie. Niestety nie znam odpowiedzi , mogę tylko napisać , co ja o tym sądzę. Otóż według mnie każde lub prawie każde bułeczki mogą leżakować w lodówce. Z tym , że nie każde przez ten czas wystarczająco urosną. To zapewne zależy od ilości dodanych drożdży. W tym przypadku nie jest ich dużo , więc być może trzeba by było po wyjęciu z lodówki pozostawić je na dłuższy czas w cieple (do podwojenia objętości).
    I jeszcze jedno. Podczas leżakowania bułeczki powinny być szczelnie przykryte folią , żeby nie wysychały.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie... Czy może być mleko w proszku- granulowane ??
    Olga

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszne bułeczki;) dziękuje i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj pyszne są te bułeczki :) Zrobiłam je w sobotę i znikły szybciej niż myślałam! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!! Robiłam już dwa razy, i na pewno zrobię jeszcze nieraz. Można jeść je "na sucho" jak i posmarowane np. nutellą. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  21. czy bułeczki te rosną tylko 20 min?

    OdpowiedzUsuń
  22. To, co rośnie 20 minut to jeszcze nie bułeczki, tylko pokrojone na porcje ciasto ;-) Gotowe bułeczki mają rosnąć 45 minut albo nawet dłużej, jeśli jest taka potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  23. witam, zrobiłam te bułeczki z mąki pszennej chlebowej typ 750, dlaczego nie są takie białe w środku jak twoje? chyba typ mąki powinien być niższy? 550? czy 650 jako mąka pszenna bułkowa (tylko gdzie ją kupić)

    OdpowiedzUsuń
  24. Te bułki piekłam jeszcze w USA, a tam mąka chlebowa to... po prostu mąka chlebowa, nie ma numerków ;-) W Polsce użyłabym typu 650 (do kupienia w Biedronce ;-)

    OdpowiedzUsuń