środa, 27 lutego 2013

Lekki torcik gotowany



Ten przepis to nieco zmieniona i odchudzona wersja torcika maślanego. Kiedyś bardzo go lubiłam, jednak z czasem wydał mi się on trochę zbyt... maślany. Postanowiłam więc dostosować recepturę do własnych potrzeb ;-) Zmniejszyłam ilość masła o połowę, a dodatkowo dodałam do masy galaretkę. W ten sposób torcik nabrał lekkości i wyrazistości smaku, a ja otrzymałam dokładnie to, o co mi chodziło. Rodzinka zgodnie orzekła, że ciasto pyszne :-)



Składniki:
- 1 l mleka
- 125 g masła
- 1 szkl. kwaśnej śmietany (18%)
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 5 jaj
- 1 galaretka cytrynowa
- cukier waniliowy

Poza tym:
- 2 galaretki pomarańczowe na wierzch
- herbatniki na spód

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Na początku można studzić w zimnie (np. na balkonie), ale jak już zacznie robić się "kisiel", należy przenieść galaretkę do temperatury pokojowej, żeby nie była zimna.

Tortownicę (24-26 cm średnicy) wyłożyć herbatnikami.

Mleko zagotować. Jajka ubić (lub raczej dobrze roztrzepać) ze śmietaną i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając podgrzewać aż zrobi się twarożek. Odcedzić i wystudzić do temp. pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać ostudzony twarożek, a następnie po 1 łyżce galaretkę i ubijać na wysokich obrotach. Gotową masę nałożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch i schłodzić.
Galaretki pomarańczowe przygotować według przepisu na opakowaniu lub w nieco mniejszej ilości wody. Gdy zaczną tężeć wylać na schłodzony torcik i ponownie wstawić do lodówki.



36 komentarzy:

  1. sernik wygląda bosko:) piękne kolory:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chętnie spróbowałabym zarówno tego bardziej, jak i tego mniej maślanego. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie słoneczne ciasto, chociaż do lata to jeszcze daleko ;) Pomysł bardzo mi się podoba, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyna, dziękuję :-)

    Kaś, nic nie stoi na przeszkodzie ;-)

    Dominika, próbuję najpierw przywołać wiosnę, bo mam już dość tego śniegu ;-)

    Mysiu, dziękuję :-) Smakuje jeszcze lepiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mam poważne pytanie: czy mogę być Twoją rodzinką?
    Pycha torcik. Piękny, taki słoneczny.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawniej też uwielbiałam to ciasto w tej wersji maślanej:) Przypomniałaś mi o nim i chyba połakuszę się na Twój unowocześniony przepis:) Dodam jeszcze, że żona mojego szefa robi te masę i przekłada nią placki biszkoptowe, na wierzch owoce i galaretka, pychotka torcik wychodzi!

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko, chodź, przygarnę Cię pod swoje skrzydła ;-))

    Alinko, wypróbuj i porównaj, bardzo jestem ciekawa Twojej opinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciacho!:) Nigdy o takowym nie slyszalam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. W takim razie koniecznie musisz spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ohhh musi być dobre! zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba, jeszcze takiego nie próbowałam. Wygląda zachwycająco i nie wątpię, że tak smakuje - mam zamiar się niebawem o tym przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Karla, nawet bardzo dobre :-) Daj znać, czy podzielasz moje zdanie ;-)

    Margarytko, dziękuję, mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię tu zaglądać. Zawsze można znaleźć coś smakowitego.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe :) Zobacz mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite ciacho, w ogole smaczny blog, wstawiam do ulubionych:) Zapraszam także do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudnie się prezentuje :) przyjemnie popatrzeć, a co dopiero zjeść

    OdpowiedzUsuń
  17. takie lekkie, wiosenne ciacho- cieplej się zrobiło ( u mnie za oknem -6 st.) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Piegusku, u mnie też zimno, czekam z utęsknieniem na wiosnę :-)

    Dziękuję za wszystkie komentarze.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czytałam gdzieś niżej, że spód wychodzi suchy. Czy można by go czymś potraktować żeby był nieco wilgotniejszy?

    OdpowiedzUsuń
  20. To chyba nie do tego przepisu pytanie... Tutaj na spodzie są tylko herbatniki.

    OdpowiedzUsuń
  21. o suchym spodzie czytałam w przepisie na ten torcik maślany, więc spodziewam się ze i tu wyglada sprawa podobnie. Czy te herbatniki nawilgną i będzie sie je dało dobrze kroić? czy zostają twarde i kruche ? Jesli pierwsze to super, jesli drugie, to drugie pytanie: jak moznaby osiagnac efekt pierwszy ?

    OdpowiedzUsuń
  22. To zależy od herbatników - jedne są bardzo kruche i łatwo miękną (takich używam), a inne są dosyć twarde i z nimi może być mały problem. W takim wypadku radzę skropić je wodą z sokiem cytrynowym, to powinno pomóc.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję bardzo! W najbliższy weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. http://wkuchennymamoku.blox.pl/html20 marca 2013 12:17

    sernik jest bardzo smaczny, tylko przy 5 żółtkach mnie wyszedł zupełnie inny kolor, piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Cieszę się, że ciasto smakowało :-)
    Jak żółtka są ciemniejsze, to i kolor bardziej intensywny. Moje były dosyć blade ;-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam,
    u mnie niestety sernik w konsystencji jest jakby ścięty,nie ma takiej fajniej,gładkiej konsystencji:(

    OdpowiedzUsuń
  27. Znam ten torcik. Robiłam go już kilka lat temu, dodawałam do niego pokruszone wafelki i tez to robiło smaczek. Ale niestety teraz nie moge ze wględu na mleko. Nie ma teraz takiego mleka, które możnaby zwarzyć, aby zrobić twarożek. Jakie mleko zastosowałaś do tego torcika?

    OdpowiedzUsuń
  28. Zazwyczaj używam pełnego mleka (3,2%), ale z mniejszą zawartością tłuszczu też może być (byle nie było całkiem odtłuszczone). Nigdy nie miałam problemu ze zrobieniem "twarożku". Jaja ze śmietaną po zagotowaniu z mlekiem prostu muszą się ściąć.

    OdpowiedzUsuń
  29. Odkąd nie ma mleka w worku, to ciasto mi nie wychodzi. Ja oprócz smietany dodawałam i kefir lub maślankę. I tak mleko nie chciało się zważyć. Niestety, bo bardzo lubiłam ten serniczek. On był pewniakiem, że zawsze wyjdzie i jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  30. nie mam akurat takich galaretek w domu, mogę zrobić z wiśniową lub agrestową ? :) proszę o szybką odp.

    OdpowiedzUsuń
  31. Oczywiście, jeżeli tylko lubisz ich smak :-)

    OdpowiedzUsuń