niedziela, 14 kwietnia 2013

Mleczno-kokosowe kuleczki



Słodkie drobiazgi bez pieczenia. Coś dla wielbicieli mleka w proszku. Kuleczki o smaku podpieczonego kokosa, z orzechową nutą. Malutkie, ale bardzo sycące. Pyszności. 


  
Składniki na ok. 20-25 kuleczek wielkości orzecha włoskiego:

- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (35 g)
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (50 g)
- 2 łyżki nutelli (lub innego masła orzechowego)
- 1 i 1/2 szklanki pełnego mleka w proszku (150 g)


Masło roztopić na patelni, odlać połowę do miski miksera. Do reszty masła na patelni wsypać wiórki kokosowe i smażyć, aż się zezłocą.

Utrzeć mikserem pozostałe masło z cukrem pudrem i masłem orzechowym. Ucierając dodawać przesmażone wiórki kokosowe, a następnie dosypywać mleko w proszku, aż masa będzie gęsta. Szczelnie przykrytą wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Formować z masy kulki (najwygodniej nabierać masę małą łyżką do lodów lub łyżeczką do wycinania kulek z melona i potem toczyć kulki w dłoniach). Gdy kulka klei się zbytnio do rąk, dodać więcej mleka w proszku, jeżeli kruszy się wlać trochę stopionego masła i jeszcze raz zagnieść masę.

Po uformowaniu można obtoczyć kulki w wiórkach kokosowych lub posiekanych pistacjach, ale nie jest to konieczne (ja użyłam po prostu mleka w proszku). Kuleczki są równie dobre bez tych dodatków. Wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia. Przechowywać w lodówce. Nie obtoczone kulki można zamrażać.



Poniżej w jaśniejszej wersji - z tahini zamiast masła orzechowego.


Przepis pochodzi z bloga Agnieszki.

8 komentarzy:

  1. Jako wielbicielka mleka w proszku będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie kuleczki. Idealny smak, ubóstwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pamiętam mleko w proszku wyjadane po kryjomu w domu rodzinnym kiedy byłam małą dziewczynką:) zdecydowanie coś dla mnie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Też tak robiłam :-))

    Dziękuję za komentarze.

    OdpowiedzUsuń