środa, 10 października 2018

Sernik bananowo-kakaowy



Bananowy sernik na cienkim cieście kakaowym, pieczony razem z polewą. Dzięki niej wierzch ciasta jest również kakaowy, gładki i pozbawiony pęknięć. Poza tym taka polewa nie maże się, ponieważ ma piankową konsystencję. Dodatkowo w serniku wyczuwalny jest akcent makowy, a to dlatego, ponieważ cała tortownica po wysmarowaniu masłem została na grubo posypana makiem. Mamy tu zatem całą paletę smaków, które tworzą razem bardzo udaną kompozycję.





Ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 40 g cukru
- 90 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka śmietany
- 2 żółtka

Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kakao, posiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
W tym czasie przygotować masę serową.

Masa:
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 banany
- skórka i 2 łyżki soku z cytryny
- cukier waniliowy
- 600 g zmielonego twarogu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- mak do posypania formy

Jajka ubić z cukrem.
Banany, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną zmiksować w blenderze. Połączyć z masą jajeczną, dodać twaróg, cukier waniliowy i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem razem z bokami. Obsypać makiem Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce, równo posypać dno przygotowanej tortownicy i lekko docisnąć do spodu. Na to wylać masę serową. Wstawić do nagrzanego do 160 st.C piekarnika na 15 minut.
W tym czasie przygotować polewę.

Polewa:

- 2 białka
- szczypta soli
- 40 g cukru
- 2 łyżki kakao

Białka ubić ze szczyptą soli. Wsypać cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Na koniec dodać kakao. W tym momencie masa może zrobić się dosyć płynna - to nawet lepiej, bo łatwiej będzie ją rozprowadzić na cieście.
Po 15 minutach pieczenia sernik należy wyjąć z piekarnika, polać równomiernie polewą, po czym wstawić z powrotem do piekarnika jeszcze na 1 godzinę i 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz