środa, 13 lutego 2019

Piaskowe ciastka na drożdżach



Piaskowe ciastka drożdżowe. Bez jajek, ale w zamian zawierają inny, dosyć nietypowy składnik - majonez. Ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za piaskowymi wypiekami, jednak te ciastka, choć są dosyć sypkie, to smakują zaskakująco dobrze. Wprost nie można się oprzeć, by nie sięgnąć po kolejne. Syn powiedział, że smakują jak ciastka Milka, tyle, że są bez czekolady.



Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 150 g masła lub margaryny (temp. pokojowa)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- szczypta soli

Do obtaczania:

- cukier puder (2 czubate łyżki powinny wystarczyć)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Drożdże wymieszać z majonezem i odstawić na kilka minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól i miękki tłuszcz. Wszystko razem wymieszać , ucierając (podobnie jak na kruszonkę). Następnie dodać drożdże z majonezem, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Z każdej części uformować wałek, podzielić na 8 części, a z każdej z nich ulepić kulkę (w sumie z obu części razem powinno wyjść 16 kulek).
Na wyścielonej papierem do pieczenia blasze ułożyć kulki, a każdą z nich przycisnąć z góry widelcem tak, aby odcisnęły się paski (nie za mocno, ciasteczka mają pozostać dosyć grube).
Piec w temperaturze 240 st.C przez 10-15 minut (ciastka nie powinny mocno się zrumienić, ale przynajmniej 10 minut trzeba je przetrzymać w piekarniku - w razie potrzeby można trochę zmniejszyć temperaturę).
Po upieczeniu ciastka przestudzić, ale jeszcze mocno ciepłe obtaczać w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz