Ciasto o nazwie Merkucjo jest połączeniem sernika z popularnym ciastem kakaowym. Zawiera także dodatkowo warstwę posiekanej czekolady. Na wierzchu natomiast ma polewę i posypane jest wiórkami kokosowymi.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 75 ml wody
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
Masa serowa:
- 1 kg dwukrotnie zmielonego tłustego twarogu
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych (użyłam ok. 60 g)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g czekolady mlecznej (u mnie proporcje czekolad odwrotne - wolimy mleczną)
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło, cukier, kakao i wodę podgrzać w garnku, do rozpuszczenia składników (nie dopuszczając do zagotowania). Odstawić do przestygnięcia.
2. Obie czekolady posiekać, wymieszać w miseczce i wstawić do lodówki.
3. Przygotować wstępnie masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z twarogiem, budyniem i mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować.
4. Przestudzone ciasto kakaowe dokładnie połączyć z żółtkami. Z tego odlać około pół szklanki na polewę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z resztą masy kakaowej.
5. Wszystkie białka (8 sztuk) ubić na sztywno. Jedną połowę wymieszać delikatnie z ciastem kakaowym, a drugą połowę z masą serową.
6. Formę o wymiarach 25 x 30 cm (lub 23 x 33 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta kakaowego, posypać równomiernie posiekaną czekoladą, ostrożnie wyłożyć masę serową, a na niej rozprowadzić pozostałe ciasto kakaowe (nie jest to proste zadanie, ja nakładałam ciasto łyżką, najpierw małymi kupkami, a potem w miarę możliwości rozsmarowywałam jeszcze na boki, aby zakryć całą powierzchnię).
7. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
8. Całkowicie wystudzone ciasto polać zachowaną wcześniej polewą kakaową i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Na podstawie przepisu z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz