wtorek, 29 kwietnia 2008

Cinnamon Streusel Buttermilk Coffee Cake

I jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem maślanki. Od razu wyjaśniam , że 'coffee cake' nie jest ciastem z kawą , a raczej "do kawy" ;-) Ogólnie lubię tego typu wypieki i ten również mi smakował , ale miałam pewne zastrzeżenia co do ilości sody i proszku do pieczenia. Moim zdaniem wystarczyłaby połowa podanej ilości , bo chociaż dałam bardzo płaskie łyżeczki , to wydawało mi się , że po upieczeniu wyczuwało się taki specyficzny "proszkowy" posmak. Gałki muszkatołowej też dodałam mniej niż w przepisie - nie byłam pewna , czy będzie odpowiadał mi ten smak. Pomijając już sprawę spulchniaczy , ciasto wyszło całkiem dobre - wilgotne , puszyste , cynamonowo - orzechowe. Najlepsze było na drugi dzień , kiedy kruszonka już trochę zmiękła.
Przepis pochodzi ze strony My recipes.


Składniki:
- 1 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. białego cukru
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (dałam tylko szczyptę)
- 15 dag masła lub margaryny
- 1/2 szkl. siekanych 'pecanów' lub migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duże jajko
- 1 szkl. maślanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
(następnym razem dałabym tylko połowę , zarówno sody jak i proszku do pieczenia)

W dużej misce wymieszać cukry , mąkę , gałkę muszkatołową i rozpuszczone , ale nie gorące masło. Z tego nadebrać 1 szklankę mieszaniny i wsypać do drugiej miski. Dodać cynamon , orzechy , wymieszać.
Do pozostałej masy dodać roztrzepane jajko , maślankę , proszek do pieczenia i sodę , dokładnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 23 cm , wierzch posypać cynamonowo-orzechową kruszonką. Piec w temp. 180 st. około 40 minut. Przed wyjęciem z formy studzić co najmniej 20 minut.

14 komentarzy:

  1. i maslanka sie nie zmarnowala:D
    Brawo!
    Sliczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha... no jakże bym mogła do tego dopuścić ;-))
    Dziękuję.

    P.S. Szybka jesteś , dosłownie przed chwilą wstawiłam przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż to za pyszności! Ja też lubię takie ciasta "do kawy" właśnie: proste i smaczne. Co do proszku i sody to zauważyłam, że w przepisach zagranicznych (szcz. amerykańskich) zazwyczaj jest ich więcej niż potrzeba i też zazwyczaj ograniczam ich ilość. Przepis jak najbardziej do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto:) Musi slicznie pachniec. Uwielbiam cynamon jak juz pisalam wielokrotnie hi hi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuję Wam :-)
    Justyno , też to zauważyłam i często przeglądam podobne przepisy w poszukiwaniu mniejszych ilości spulchniaczy , ale tym razem znalazłam na kilku różnych stronach identyczne proporcje , więc naiwnie pomyślałam , że może jednak tak trzeba. Następnym razem zrobię po swojemu ;-)

    Majanko , wielbicielko cynamonu , to ciasto powinno Ci smakować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne !
    Będę pamiętać o tym przepisie , kiedy zostanie mi maślanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kupiłam maślankę specjalnie do ciasta (innego) a , że sporo jej zostało , to musiałam jakoś ją wykorzystać :-) I zdaje mi się , że zaraz po jogurcie będzie to dla mnie kolejny "czarodziejski" składnik , tylko muszę nazbierać więcej przepisów z jego zastosowaniem , żeby móc jeszcze upewnić się , że faktycznie zasługuje na to miano ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis, i wlasnie zastanawialam sie co zrobic z maslanka, ktora zalega mi na polce w lodowce:)) Dziekuje, z pewnoscia skorzystam z przepisu. Goraco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się , że przepis przypadł Ci do gustu i mam nadzieję , że ciasto będzie smakowało :-)
    Również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, kto wie może kiedyś go wypróbuję.
    Zdjęcia jak zwykle bardzo ładne.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję kuchareczko :-) Ciasto jest łatwe i szybko się robi , więc tym bardziej warto spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Evenko, zrobiłam je :)
    Pyszne! Jak będziesz miała chwilkę, zajrzyj do mnie:)
    Buźka:*

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobię je koniecznie :) wygląda pszepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  14. upiekłam ciacho, jest pyszne :) zapraszam do siebie :)) http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/12/ciasto-z-cynamonowo-orzechowa-kruszonka.html

    OdpowiedzUsuń