piątek, 14 marca 2014

Babka cytrynowa



Pięknie pachnąca cytrynową świeżością lukrowana babeczka. Prosta w wykonaniu, aczkolwiek w komentarzach u źródła pojawiło się trochę zakalców. W związku z tym przezornie dodałam kilka łyżek mąki więcej niż podaje przepis (surowe ciasto wydawało mi się mocno tłuste). Upiekło się jak należy. 
Przy okazji skorzystałam też z receptury na lukier ze śmietaną i muszę przyznać, że to fajny pomysł. 

 
 
Składniki:

- 4 duże jaja

- 1 szkl. cukru

- 1 szkl. mąki pszennej (dałam kilka łyżek więcej)

- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej

- 200 g margaryny

- starta skórka z 1 cytryny

- sok z 1/2 cytryny

- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy


Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli wlewać rozpuszczoną, letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej lub "keksówki". Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 45 minut.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłą polukrować.


Lukier:

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- ok. 1 szkl. cukru pudru

- odrobina soku z cytryny

- kilka kropli aromatu cytrynowego


Śmietanę mocno podgrzać. Zestawić z palnika i do gorącej wsypywać cukier puder, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Dodać niewielką ilość soku z cytryny i aromat cytrynowy. W razie potrzeby dosypać więcej cukru pudru, żeby lukier był odpowiednio gęsty (zbyt rzadki spłynie z babki, a za gęsty nie da się rozprowadzić).


Źródło przepisu

17 komentarzy:

  1. Sliczna babeczka :) A lukier ze smietana bardzo lubie. To fajna alternatywa dla zwyklego lukru.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowa to moja ulubiona babka. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babkę upiekłaś fantastyczną. Taka pulchna, równa, jak z wystawy. A lukier jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babka Evenko! Uwielbiam cytrusowe, bo są wilgotne i pięknie pachną.:)
    Jak wiosennie się zrobiło u Ciebie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. upiekłam dziś pycha!tylko najlepiej ubić białka, a potem dodać cukier i żółtka

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała. I ten lukier ze śmietaną świetny, też wypróbuję :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarze :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna! Tez taka robie ale nie dodaje cytryny:) Moze nastepnym razem dodam... :) Sliczne zdjecie Evenko!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję :-) Z cytryną babka będzie miała orzeźwiający, cytrynowy smak. Jeżeli lubisz takie aromaty, to na pewno i ta wersja przypadnie Ci do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bajecznie, ten lukier taki bialutki, idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na Wielkanoc taka babka będzie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam z podwójnej porcji (bo u mnie 4 chłopów). Wyszła super, bez zakalca. Mniam, mniam... polecam i serdecznie dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wierzyłam, że się uda. To moja pierwsza babka w życiu, próba generalna przed WLKN.. I wyszła! Cudowna, puszysta, wilgotna, aromatyczna. Może ciutkę przy słodka , ale dzieci i mąż jedzą gorącą :-) Jestem cała happy!!! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  14. No i super, bardzo się cieszę. Trzeba wierzyć w siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Babka pyszna !;) odrazu sie udala co mnie zadziwilo bo zwykle ciasta mi nie wychodza :)wspaniale przepisy! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń